Noorder-Koggenland R 224
Dorpsweg 69, 1676 GD te Twisk

Omschrijving

Rijke stolphoeve, in gebeeldhouwde banderol gedateerd 1715. Rechts naar voren springend woongedeelte met een topgevel voorzien van natuurstenen aanzetvoluten, segmentboogvormig fronton met in het tympaan een engelenkopje en natuurstenen afdekking van de schuine zijden. Houten voordeuromlijsting onder een boogvormige ontlastingsboog die voorzien is van natuurstenen blokken, een gebeeldhouwde sluitsteen en een festoen in het boogveld. Eenzelfde boog boven het dubbele zolderluik van de verdieping; boven en aan weerszijden van dit laatste een drietal zolderlichten in ovale omlijsting; negen sierankers. Het houten schot boven de toegang tot de dars afgezet met een schulprand. Op het grotendeels met riet gedekte tentdak een schoorsteen van siermetselwerk. Geprofileerde gootklossen; schuifvensters met luiken behangen. Inwendig achter de voorgevel een vertrek met eiken betimmering, gesneden deuromlijstingen en een plavuizenvloer; verder een vertrek met geschilderde betimmering en schouw met tegels en een geschilderd arkadisch landschapje op de boezem in Lodewijk XV-trant.