Noordwijk F 4171
Voorstraat 93, 2201 HP te Noordwijk

Omschrijving

Gepleisterd huis onder een dwars dak met nr 91. Eenvoudige deuromlijsting. Gevel eindigend tegen eenvoudige goot op klosjes. Achter het woonhuis staat ter begrenzing van de tuin aan de rechterzijde een manshoge, rode bakstenen tuinmuur, afgedekt met een rollaag en geleed door twee muurdammetjes die tot op twee lagen dezelfde hoogte hebben als de tuinmuur. De tuinmuur is grotendeels met een kalkachtige pleisterlaag bestreken en heeft een lengte van circa 9.00 meter. Voor zover zichtbaar is de tuinmuur in staand verband opgetrokken. De muur is aan de andere zijde niet bestreken, niet met dammetjes uitgevoerd en ten dele in onregelmatig verband opgetrokken. Op basis van materiele ouderdom en functionele, tevens historische perceelsbegrenzing is de tuinmuur van cultuurhistorische waarde.

Aan de achterzijde wordt de tuin begrensd door een rechthoekige, lage bakstenen schuur met lessenaarsdak dat met pannen is gedekt. Het dak is recent vernieuwd. De schuur heeft in het midden twee toegangsdeuren en aan de rechterzijde een kozijn met luik. In het linker schuurdeel een kleine voormalige stookplaats. Tegen de achterzijde van de schuur drie driezijdige, zich verjongende steunberen met geledingen. De schuur voorziet samen met de tuinmuur in de historische begrenzing van het tuinperceel, terwijl de karakteristieke steunbeertjes bouwhistorische waarde vertegenwoordigen.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)