Nootdorp C 1724
Dorpsstraat 36, 2631 CT te Nootdorp

Omschrijving

Ned.Herv.Kerk, gebouwd 1894 in traditionele trant bij vroeg 16e eeuwse toren. Eenvoudig zaalkerkje van vier traveeën met spitsboogvensters, steunberen en muizetandfriezen, onder met leien gedekt zadeldak met dakkapellen, klein roosvenster in top achtergevel. Aan achterzijde aangebouwd lage pastorie in zelfde trant doch met zesruitsschuifvensters en getoogde strekken, onder schilddak. Inwendig is de kerk gepleisterd en voorzien van een houten kap met gesneden consoles en trekstangen. Tot het interieur behoren voorts: preekstoel, 17e eeuws; twee koperen lezenaars en twee koperen kaarsenstandaards, ca.1700; herenbank en gebodenbord, beide 17e eeuws. Eenklaviers orgel, in 1763 gemaakt door P. van Assendelft. Het kerkterrein heeft aan de noordzijde een smeedijzeren hek waarin een dubbele hekdeur tussen twee smeedijzeren gecanneleerde hekpijlers is geplaatst. Op de hekwerkpijlers staat een dubbel, baluster- en peervormig siermotief. Het ten zuiden van de kerk gelegen kerkhof is door een smeedijzeren hekwerk van het kerkterrein gescheiden. Dit hek heeft twee hekdeuren met spijlen. Tussen deze spijlen zijn in halfronde vorm twee maal zeven ringen aangebracht, terwijl de vleugelstukken zijn uitgevoerd met tegen elkaar indraaiende krul- en vraagtekenmotieven.