Nijkerk Gelderland B 10349
Nijkerk Gelderland B 10347
Nijkerk Gelderland B 10348
Langestraat 37 A, 3861 BM te Nijkerk
Langestraat 37 B, 3861 BM te Nijkerk
Langestraat 37, 3861 BM te Nijkerk

Omschrijving

"Delenhuis". Monumentaal patriciershuis, blijkens een gesneden jaartal in de middenpartij uit 1707. Pand met hoog zadeldak, bekroond door hoekschoorstenen en met drie dakkapellen met gemetselde zijwanden en frontons. De zeven vensterassen brede lijstgevel heeft uit de bouwtijd mogelijk slechts de sobere omlijsting van het bovenvenster in de middenas met het daarboven geplaatste, gebeeldhouwde alliantiewapen bewaard. De rijk gesneden voordeur met getorste trumeau, gesneden bovenlicht en hoofdgestel op consoles, de gesneden deuren van het bovenvenster, het smeedijzeren balkonhekje en de gesneden consoles onder de daklijst vertonen Lodewijk XVI-vormen en dateren uit het einde van de 18e eeuw. Inwendig een vestibule met getoogde doorgangen en zoldering met rijk snijwerk uit de bouwtijd. Het pand is gerestaureerd in 1939-'41. Naast het huis, bakstenen hekpijlers. Achter het huis een 18e eeuwse stal.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)