Utrecht C 7560
Utrecht C 9395
Utrecht C 8343
Oudegracht 320 A, 3511 PL te Utrecht
Oudegracht 320, 3511 PL te Utrecht

Omschrijving

"Groot Payenborch", samengesteld huis, ontstaan uit een 14e-eeuws groot dwarshuis, mogelijk vanouds met zijhuis. Het geheel bestaat uit een dwars hoofdhuis met achterhuis. Het hoofdhuis en het achterhuis bestaan ieder uit drie bouwlagen, zij zijn tesamen afgedekt met een U- vormig schilddak, waarvan de twee kappen loodrecht op de voorgevel staan. De voorgevel van het hoofdhuis is een in blokkenpatroon gepleisterde lijstgevel van vier vensters breed. Alle ramen zijn in de 20e eeuw vernieuwd. Onder alle vensters van de begane grond bevindt zich een kelderlicht. De deur heeft en hardstenen omlijsting uit de eerste helft van de 18e eeuw, die zich voortzet in de omlijsting van het venster op de eerste verdieping. Boven de deur is de naam van het huis aangebracht: "Payenborch". Het fries van de kroonlijst is voorzien van triglyfen. Het omgaande schilddak heeft aan de voorzijde de nok evenwijdig aan de straat. Op het voorschild staat boven de deurtravee een dakkapel met hijsbalk. Op elk van de vier hoekpunten staat een monumentale schoorsteen. De achtergevel ging grotendeels schuil achter een drielaags aanbouw uit 1909, welke is gesloopt. Het altijd vrijgelegen hebbende deel van de achtergevel is twee vensters breed en heeft, evenals de voorgevel, 20e-eeuwse ramen. Op beide achterschilden van de daken staat een dakkapel. De kappen dateren uit de eerste helft van de 19e eeuw en bevatten een grenen gebintenconstructie. De kelder heeft twee dubbele gordelbogen loodrecht op de voorgevel met daartussen troggewelven. De kelder onder het achterhuis heeft eveneens troggewelven op gordelbogen, ditmaal evenwijdig aan de voorgevel. Ongeveer in het midden van de 18e eeuw is in deze kelders muurwerk ingebouwd ten behoeve van de aanleg van een gang op de begane grond. Bij die gelegenheid werd het trappehuis, althans van de begane grond naar de eerste verdieping, in het zijhuis gesitueerd. Voor het huis liggen twee werfkelders, beide gedekt met een tongewelf. Pand van belang wegens de oorsprong als een van de middeleeuwse stenen huizen van Utrecht en de latere 18e- en 19e-eeuwse verbouwingen. Voornamelijk 19e-eeuws zijhuis van 320, "Groot Payenborch", genaamd "Klein Payenborch". Pand van vier bouwlagen met een schilddak met de nok loodrecht op de straat. Het gehele huis is onderkelderd. De twee vensters brede voorgevel is een vermoedelijk 18e-eeuwse gevel, die in de 19e eeuw tot lijstgevel verbouwd is door aftopping. De vensters bevatten op de begane grond 19e-eeuwse zesruits schuiframen en op de verdiepingen T-ramen. De gootlijst is afgewerkt met klossen. Op de voorzijde van het schilddak staat een monumentale schoorsteen. Links een poortje, vermoedelijk uit 1909, dat toegang geeft tot de vm. Payenborchsteeg. Gepleisterde achtergevel. De zijgevel bevat de toegang tot het huis. Kelder met een tongewelf, werfkelder.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis