Zuidbroek F 1966
Kerkstraat 85, 9636 AB te Zuidbroek

Omschrijving

Herv. Kerk op verhoogd omheind kerkhof. Grote, geheel overwelfde, romanogotische kruiskerk uit het einde van de 13e eeuw, in 1915 gerestaureerd. Uitwendige opbouw in twee zones, waarvan de benedenste ronde nissen vertoont binnen spitsboogvelden van het koor. Op de gewelven zijn gedeelten schilderingen behouden. In de kerk preekstoel met rijk gesneden kuip, trap, kapstokplaat en klankbord, alles gesneden door Casper Struiving in 1736; doop doophek met siervazen en lezenaar uit 1770; overhuifde herenbank met gesneden bekroning uit 1671; vloer en banken in het koor blijkens opschrift op de luifelbank ook uit 1671; koorafsluiting met gestoelten en banken uit 1709, overige banken met knoppen als koorbanken. Groot orgel uit 1795, gemaakt door H.H. Freytag en F.C. Schnitger jr. Klokkenstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van H. Kellerman, 1610, diam. 122 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk, later voorzien van electrische opwinding.