Oosterhout G 3163
Kloosterdreef 1, 4901 PH te Oosterhout
Kloosterdreef 3, 4901 PH te Oosterhout

Omschrijving

NORBERTINESSENKLOOSTER Catharinedal, voorheen huis "De Blauwe kamer", bestaande uit een omgracht huis uit de eerste helft van de 16e eeuw, thans proosdij; een 17e eeuws kloostergebouw (opgetrokken na 1645, toen de Norbertinessen van Breda naar Oosterhout vertrokken), en een vroeg 19e eeuws poortgebouw. De proosdij heeft een rechthoekige traptoren, door trapgevels geflankeerd; de erachter gelegen woonvleugel heeft een hoge met pinakels versierde trapgevel van baksteen met lagen natuursteen. Het kloostergebouw heeft beganegronds kruiskozijnen, op de verdieping tweelichtvensters. Inwendig: in de kamer naast de toren 17e eeuws goudleren behang; in de erachter gelegen zaal stucwerk uit 1710 en een laatgotische schouw met 18e eeuwse kap. Schilderijen; achttien portretten van proosten uit de 17e en 18e eeuw; drie schilderijen (omstreeks 1650, paneel) voorstellende de zusters Elisabeth van Breda, Machtildis van Polanen en Odilia van Nassau; Schilderij uit 1560, voorstellende de Kruisdraging; schilderij uit omstreeks 1660, voorstellende St.Norbertus de kloosterregel ontvangende van St. Augustinus; staande klok uit de tweede kwart van de 18e eeuw door Casper Reus te Breda.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl