Oosterhout F 1962
Provincialeweg 86, 4909 AL te Oosteind

Omschrijving

R.K. Parochiekerk van de H. Joannes de Doper. Driebeukige neo-classicistische kerk, uitwendig in sobere baksteenvormen met rondboogvensters, steunberen en eenvoudige toren van drie geledingen met korte naaldspits. Gebouwd in 1852 door P. Boffers. Inwendig Toscaanse zuilen, gedrukte scheibogen, over het middenschip een gestucadoord houten tongewelf en over de zijbeuken gestucadoord houten kruisribgewelven. Het koor wordt inwendig geleed door pilasters met composiete kapitelen. Tot de inventaris behoren: twee zijaltaren, preekstoel, bidstoelen in neo-barokke vormen. Hoogaltaar en neo-renaissancetrant. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1860 gemaakt door de Gebr. Van der Aa. In 1954 uitgebreid en voorzien van electro-pneumatische tractuur.