Kerkstraat 15, 5341 BK te Oss

Omschrijving

O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen, 1857-1859, H.J. van Tulder. Grote neogotische KRUISBASILIEK met driebeukig transept en kooromgang. Hoge toren, bestaande uit een aantal vierkante, met nissen versierde geledingen, zonder spits. Puntgevels op de zijbeuk- en omgangstraveeen. Gepleisterd interieur met gelede pijlers, pseudo- triforium met zuiltjes en in gestucadoord hout uitgevoerde kruisribgewelven. Over de kruising een stergewelf met doorhangende sluitstenen. Vroeg werk uit Van Tulders neogotische periode, oorspronkelijke inrichting (o.a. gebrandschilderd glas van Capronnier te Brussel uit 1881-1889 en apostelbeelden van Van der Geld) grotendeels nog aanwezig. In het koor een eenklaviers orgel, in 1891 gemaakt door M. Maarschalkerweerd voor een klooster in Zwolle. Het hoofdorgel, dat buiten de bescherming valt, is opgesteld in een orgelkas uit 1880, gemaakt door de Gebr. Goossens.