Garderenseweg 146, 3881 NC te Putten
Garderenseweg 150, 3881 NC te Putten

Omschrijving

Groot Spriel. In 1880 gebouwd landhuis in neorenaissancevormen. Bakstenen gebouw, rijk versierd met gecanneleerde en geblokte pilasters, gebogen en driehoekige frontons en, in de achtergevel, festoenen tussen consoles in het fries van de kroonlijst. Afgeknot schilddak met oeil-de-boeufs. De achtergevel heeft voor het rechter gedeelte een driezijdig uitgebouwde erker met balkon en, in de gevel daarboven te weerszijden van het vensters pilasters, waartussen nissen met borstbeelden. Tegen de rechter zijgevel een uitgebouwde tuinkamer met boogvensters tussen geblokte dubbele pilasters en bekroond door een balustrade. In 1907 werd het gebouw uitgebreid met een zware hoektoren naast de voorgevel met uitgebouwde traptoren, gepleisterde hoekkettingen en afgeknot tentdak met balustrade bekroond. Interieurs uit de bouwtijd met betimmeringen, schouwen, deuromlijstingen en plafonds in neorenaissancestijl. Nabij het huis een koetshuis in neorenaissance-stijl met vooruitspringende middenpartij onder mansardedak.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats