Raamsdonk K 5278
Schansstraat 41, 4944 AG te Raamsdonk

Omschrijving

Voormalige herberg "Koppelpaarden"; in schoon metselwerk opgetrokken pand (laatste kwart 19e eeuw) zonder verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt wolfsdak (nok evenwijdig aan de straat) met schoorstenen aan de nokeinden. In de linker zijgevel met gepleisterde plint drie getoogde T-ramen op de begane grond en twee T-ramen op zolderhoogte; geprofileerde gootlijst. De voorgevel heeft een gepleisterde plint met verdiepte velden, hoekpilasters en een middenrisaliet, waarin een (vernieuwde) dubbele deur met getoogd bovenlicht, en met aan weerszijden twee getoogde T-ramen; deur en vensters omsloten door geprofileerde stuclijst met oren en verhoging boven het midden; gevel afgesloten door een - bij de hoekpilasters gekorniste - kroonlijst met consoles, verhoogde omlijste velden en sierlijst langs goot, en boven het middenrisaliet segmentvormig oplopend tegen de dakkapel met getoogd T-raam en bekroond door een getoogde en in het midden verhoogde deklijst, waarop aan beide uiteinden een zittend figuurtje. Eenvoudig, maar relatief zeer rijk gedecoreerd voorbeeld van een laat 19e eeuwse dorpsherberg.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca