Ravenstein A 1968
Ravenstein A 1982
St. Luciastraat 1, 5371 AS te Ravenstein

ROOMS-KATHOLIEKE KERK van St. Lucia.

Zijgevel en toren aan de Marktstraat. Gebouwd in 1735, sterk gematigde Duitse Barok.

Schip op vierkante plattegrond met uitgebouwd koor waartegen een achtkante toren, bekroond door een zelfde lantaarn als het mansardedak der kerk.

Boven de ingang als salvegarde het wapen Karel Philips van de Pfaltz-Neuburg, graaf van Megen en Ravenstein.

In de afgeschuinde hoeken van het schip nissen met beelden.

Inwendig koepelgewelf van stuc met moderne beschildering. Decoratief meubilair uit de bouwtijd: statig hoogaltaar, preekstoel, banken, die in het koor met rijkgesneden rugschotten. De bijbehorende zijaltaren plm 1950 gesloopt. Vier goed gesneden biechtstoelen, twaalf houten Apostelbeelden, vroeg XIXe eeuwse geschilderde kruiswegstaties, schilderij van de Graflegging (XVIII). Hardstenen achtkante doopvont (XV). Eiken beeld van de moeder Gods, plm 1500, goed werk van de Nederrijnse school. Weelderig meest XVIIIe eeuws zilverwerk. Grafsteen (XVIIIb) voor de fiscaal Joh. Fr. van Willigen. Verschillende houten reliekhouders (XVIIIa) witgeverfd en dele. Orgel met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1866 gemaakt door F.C. Smits met gebruikmaking van ouder materiaal (midden 18e eeuw). Eikenhouten klokkenstoel uit de 18de eeuw, met klok van Petit en Fritsen, 1912, diam. 45 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, Asten, 1914.