Ravenstein I 775
Rogstraat 2, 5373 AT te Herpen

Omschrijving

ROOMS KATHOLIEKE KERK van St. Sebastiaan, bestaande uit een 14e eeuwse toren, vlak opgaande, het muurwerk met blindnissen verlevendigd; een gotisch koor uit het einde van de 15e eeuw, en een neogotisch schip, in 1907 gebouwd door C. Franssen ter vervanging van een veel lager schip.

Het uitwendig sober behandelde koor is overkluisd door een rijk netgewelf waarvan de schalken neerkomen op gebeeldhouwde vergulde koppen. Dit gewelf toont een rijke, zwaar opgehaalde, beschildering met heiligen-figuren, passie-emblemen en rankornament, schenking van Philips van Cleve Ravenstein (overleden 1521), wiens wapen in een der gewelfschelpen prijkt. Het grotendeels neogotische schip is driebeukig, met bundelpijlers en triforium. Tegen de oostwand der zijbeuken komen de gewelfribben evenals in het koor neer op gebeeldhouwde vergulde koppen.

De kerk bezit een 13e eeuwse hardstenen doopvont, waarvan de met koppen en evangelistensymbolen versierde kuip rust op een vernieuwde, door vier zuiltjes omgeven schacht en voet.

In het torenportaal een 15e eeuwse Nederlandse Calvariegroep, oorspronkelijk tot een triomfbalk behorende, gepolychromeerd (een kopie op de neogotische triomfbalk voor het koor, een tweede kopie op het kerkhof). Klein gepolychromeerd beeld van St. Sebastiaan uit plm 1500. Barok Mariabeeld uit plm 1700. Beeld van St. Anna te drieën, gepolychromeerd, plm 1500, afkomstig uit de St. Annakapel van Groot- Koolwijk. Eikenhouten klokkenstoel met klok van G. de Hintum, 1432, diam. 124,5 cm. Mechanisch torenuurwerk, B. Eijsbouts, 1920, voorzien van elektrische opwinding.