Utrechtseweg 67, 6866 CJ te Heelsum

Omschrijving

Villa "Heidestein"; omstreeks 1815 gebouwd landhuis annex boerderij gelegen in klein landschapspark uit ca.1860. Het woonhuis is een op een rechthoekige plattegrond gebouwd, gepleisterd pand met verdieping onder met geglazuurde blauwe pannen gedekt omlopend schilddak. De 5 traveeën brede, symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet, waarin een met pilasters en kroonlijst omgeven dubbele deur met gietijzeren deurroosters en bovenlicht, hoekpilasters, 6-ruits schuifvensters met blinden en is afgesloten met een brede geprofileerde kroonlijst en een goot op klossen. Boven de middenpartij een dakkapel met 6-ruits schuifvensters en bekroond door fronton. In de met brede geprofileerde kroonlijst en goot op klossen afgesloten zijgevels eveneens 6-ruits schuifvensters met blinden en enige blinde vensternissen. Tegen de achtergevel een forse middenlangsdeel-schuur onder met Hollandse pannen gedekt wolfdak; in de voorste, bij het woonhuis getrokken, 6- en 9- ruitsvensters (met luiken); in de achtergevel met vlechtingen getoogde deeldeuren en daarboven een hooiluik in het midden en aan weerszijden een 4- ruits rondboograam en een getoogde staldeur. Links van het huis een eenvoudige, in baksteen opgetrokken, gepleisterde zwengelpomp.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats