Oosterbeek D 7141
Benedendorpsweg 134, 6862 WP te Oosterbeek

Omschrijving

Ned. Herv. Kerk. In oorsprong prae-romaans bouwwerk uit de Karolingische periode, waarvan bewaard is het rechthoekige, eenbeukige, uit tufsteen opgetrokken schip met kleine, rondbogige vensters. Romaans portaal aan de noordzijde met archivolten op imposten en fronton boven de deur. In de noord- en zuidgevel dichtgezette boogopeningen naar reeds in de romaanse tijd afgebroken zijkapellen. De plattegrond van de oorspronkelijke, voor-romaanse koorpartij met drie absiden binnen een rechthoekige omsluiting is in de vloer van het in 1949 opgetrokken koor, dat een gotisch vervangt, aangegeven. Toren, XVI, met tufstenen bekleding en korte, vierzijdige spits. Kerk en toren gerestaureerd na ernstige oorlogsschade 1949-1950.