Roermond D 5077
Roermond D 4585
Pollartstraat 8 B, 6041 GC te Roermond
Pollartstraat 8 F, 6041 GC te Roermond
Pollartstraat 8 E, 6041 GC te Roermond
Pollartstraat 8 A, 6041 GC te Roermond

Omschrijving

Godshuis, in 1681-1700 door de architect Bertholet gebouwd als gouvernementshuis (Prinsenhof). Aan de zijde van het voorplein vooruitspringende zijgedeelten en een uitgebouwd torentje; op het midden van de pleingevel een fronton met 1681 en het wapen van Gelderland; houten kruisvensters in hardstenen omramingen; thans aan de Pollartstraat een bordes met dubbele trap, voorzien van een hardstenen leuning met balusters en bolvormige bekroningen. Aan de zijde van het Munsterplein tevens het voormalige koetshuis. In het hoofdgebouw o.a. een eiken hoofdtrap, een zaal met moerbalkzoldering en een zwartmarmeren schouw met zware consolepilasters; twee schouwen op marmeren zuilen - een met gesneden bovenbekleding-; een rechtomlijste schouw en een thans ingebouwde; twee stel dubbele deuren met gesneden bovenbetimmeringen, reeks geschilderde portretten en andere schilderijen, XVI-XVIII.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw