Roosendaal en Nispen L 2616
Markt 1, 4701 PA te Roosendaal

Omschrijving

Voormalig raadhuis, thans museum en gemeente-archief. Gebouwd of herbouwd na een brand in 1572, oorspronkelijk van trapgevels aan voor- en zijkanten voorzien, die in 1830 vervangen werden door een dwars schilddak met gekoepelde dakruiter; de gevels sedertdien gebosseerd gepleisterd. In 1893 opnieuw verbouwd en van een dakkapel aan de voorzijde voorzien. Bordes uit 1730. Inwendig: door riblozen kruisgewelven met gordelbogen op middenzuilen en kraagstenen overdekte benedenhal. In de raadzaal: zwart en gepolijste hardstenen schouw in Lodewijk XV stijl door M.Danco uit Antwerpen (1752); tegen de noordmuur een eiken koorbalustrade (1634), afkomstig uit de R.K. Kerk van Nispen. In de dakruiter: klok, in 1603 gegoten door Cornelis Janssens. In de oostgevel ingemetseld: hardstenen grafzerk van het gezin Vosbergh (omgekomen in 1662). In de zuidgevel ingemetseld: hardstenen grafzerk van Marienus Cuypers (overleden 1768), afkomstig uit Essen.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw