Roosendaal en Nispen L 4154
Markt 2, 4701 PE te Roosendaal

Omschrijving

R.K. Kerk van St. Jan de Doper. Klassicistisch kerkgebouw uit 1839, naar ontwerp van de Antwerpse architect J. Franssen, gewijzigd uitgevoerd door de Waterstaatsingenieurs E. de Kruyff en A. de Geus. In 1962 gerestaureerd. Driebeukige hallenkerk met absidaal gesloten dwars-armen en koor; toscaansezuilen met imposten, tongewelven in stuc over de middenbeuk, graatgewelf over de kruising, vlakke zolderingen in de zijbeuken. Hoogaltaar met retabel in barokke stijl in 1840 vervaardigd door de schrijnwerker C.J. Rogier te Bergen op Zoom door Antwerpse beeldhouwer J. van Hool; vroeg 18e eeuwse barokke zij-altaren, afkomstig uit de abdijkerk van Tongerloo, met beelden van H. van Hool, en C.J. Rogier; eiken preekstoel door de Antwerpse Schrijnwerker P. Dieltjens en de beeldhouwer J. van Hool (1840); biechtstoelen in Waterstaatsstijl door C.J. Rogier (1840); orgeltribune door Rogier (1840). Orgelkas uit 1852.