Ravenstein C 225
Hoogstraat 36, 5352 LC te Deursen-Dennenburg

Omschrijving

ROOMS KATHOLIEKE KERK van St. Michael, waarvan het schip vroeg romaans, 11e eeuw, is en aan de noordzijde tufstenen muurwerk vertoont met de herstelde oorspronkelijke boogvenstertjes met gepleisterde buitendagkanten. De zuidelijke schipmuur is van baksteen en bevat grotendeels grote gotische spitsboogvensters, eveneens met gepleisterde dagkanten. Het schip heeft een houten overdekking.

Het vroeg 16e eeuwse koor is hoger dan het schip, heeft eenvoudige tweemaal versneden steunberen, in het boven het schip uitrijzende, door een rollaag afgedekte, sluitgevel een gekartelde lijst. Negentiende eeuwse witte gietijzeren traceringen in de koorvensters. De vlak opgaande toren, in oorsprong nog 13e eeuws, is omstreeks 1500 verhoogd en ommanteld en wordt bekroond door een laag tentdak. In het koor netgewelven met geprofileerde ribben op fijn behakte kraagsteen (twee ervan oorspronkelijk). Het oude meubilair, altaar en orgel uit omstreeks 1700, bevindt zich thans in de kerk van Bokhoven. Klokkenstoel met klok van Henricus en Everardus Petit, 1787, diam. 60,5 cm. Restauratie 1958 voltooid. Lage kerkhofmuur aan oostzijde en (gedeeltelijk) westzijde met ezelsrug en zandstenen bekroning op de hoeken. IJzeren toegangshekken aan de oostzijde met vier hekpijlers op plint, bekroond door natuurstenen afdekking.