389052 - Boerderijcomplex
Ruinerwold M 330
Dokter Larijweg 60, 7961 NM te Ruinerwold

Omschrijving

Het gedeeltelijk onderkelderde hoofdgebouw, dat oorspronkelijk uit 1735 dateert en is uitgebreid en gewijzigd in 1790 en in de 19e en 20e eeuw, is opgetrokken uit rode baksteen op geschilderde plint en wordt gedekt door een aan woonhuiszijde met blauwe pannen belegd driezijdig schilddak met aan rechterzijde doorgetrokken dakschild en tegen rechte geveltop met schouders en vlechtingen aan linkerzijde; schoorsteen; staafankers en jaartalankers 1790 (linkergedeelte voorgevel) en 1735 (rechtergedeelte voorgevel); het bedrijfsgedeelte wordt gedekt door een aan achterzijde afgewolfd rieten zadeldak met uilebord en toef.

In de voorgevel van het woonhuis vier midden 19e-eeuwse rechtgesloten 6-ruitsschuiframen, deur met 2-ruitsbovenlicht en aardig gedecoreerde omlijsting met jaartal 1845 en kleiner 6-ruits opkamerraam; in de rechterzijgevel onder de opkamer twee getraliede keldervensters, deur met 6-ruits bovenlicht, twee gekoppelde 12-ruitsramen met luiken en deur met 6-ruits bovenlicht; de linkerzijgevel heeft beganegronds een deur, in de geveltop twee luiken boven elkaar, waarvan het ene met 4-ruits bovenlicht, het andere met aan weerszijden een ovale lichtopening; hijsbalk; staafankers; in de achtergevel van het gedeelte uit 1790 deur, keldervenster en twee ovale lichtopeningen; alle raam- en deuropeningen met 1/2-steens rollagen.

In de zijgevels van het bedrijfsgedeelte rechtgesloten deuren en onder andere halfrond-gesloten gietijzeren raampjes. In de vernieuwde achtergevel, met jaartal-ankers 1938, rechtgesloten baander met aansluitend mandeur en 9-ruits bovenlicht en aan weerszijden 4-ruits raam en staldeur; alle raam- en deuropeningen met 1/2-steens rollagen.

Inwendig van belang: in de gang en in het woongedeelte twee bedsteden en kastenwanden (respectievelijk eind 18e en midden 19e eeuw) en opgeklampte binnenluiken; voorts contemporaire polychrome en mangaankleurige tegeltableaux met Bijbelse geschiedenissen, scenes uit het boerenleven, florale motieven en dierfiguren en een tamelijk unieke eeuwigdurende kalender; in het bedrijfsgedeelte ankerbalkgebint en het rad van een 18e-eeuwse houten karnmolen.