Schermer C 407
Oosteinde 2, 1636 XV te Schermerhorn

Omschrijving

HERV. KERK. bestaande uit een zeer slanke toren, een driebeukig pseudobasilicaal schip en een koor vijfzijdige sluiting, 1634-'36. Inwendig decoratief beschilderd houten tongewelven. Zerkenvloer. Gebrandschilderde glazen, XVIIb. Preekstoel, doophek, met banken, vijf herenbanken en tochtportaal, XVIIb. Koperen lezenaar en doopbekkenhouder (met bekken), XVII. Zeven koperen lichtkronen, XVII. Wandbord met geschiedenis van het kerkgebouw, 1636. Tiengebodenbord, 1622. Ordonnantiebord, 1659. Wijzerplaat 1636, met bekroning uit 1779. Twee scheepsmodellen, XVIIc en 1663. Orgel met Hoofdwerk en Onderpositief van Westfaalse factuur, omstreeks 1800 gemaakt. De eenvoudige orgelkas is van latere datum. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van François en Pieter Hemony, 1653, diam. 90 cm en een klok van A. Koster, 1635, diam. 133 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, circa 1950, voorzien van elektrische opwinding.