Scherpenzeel D 5719
Kerkplein 189, 3925 KV te Scherpenzeel
Kerkplein 191, 3925 KV te Scherpenzeel

HERV. KERK.

In oorsprong 15e eeuwse dorpskerk met rijzige toren, driebeukig, pseudobasilicaal schip en hoger, vijfzijdig gesloten koor met zijkapellen. Bij een restauratie in 1939 bleven alleen de toren en het koor gespaard, terwijl het schip geheel werd afgebroken en vervangen door een eenbeukige ruimte, die slechts uitwendig met het oude schip overeenkomt. Na de verwoesting van de toren in 1945 is deze, grotendeels in de oude vorm, doch meer westelijk herbouwd, waarbij het schip met een travee verlengd werd. Inwendig bezit het koor kruisribgewelven, die bij de restauratie van 1939 opnieuw zijn aangebracht, doch opgaan van oorspronkelijke, gebeeldhouwde kraagstenen.

De kerk bezit: een 17e eeuwse preekstoel met koperen lezenaar; een gepolychromeerd gebodenbord in rijk gesneden omlijsting uit 1714; een eenvoudig tekstbord uit 1656; vier gebeeldhouwde leeuwen met wapenschilden, afkomstig van het grafmonument voor Johan van Scherpenzeel (+ 1619); een rijk gebeeldhouwde grafzerk uit 1597, opgesteld in de koorsluiting, en verscheidene eenvoudige zerken (XVII en XVIII), alsmede een rood-zandstenen middeleeuwse priesterzerk zonder opschrift. Mechanisch torenuurwerk.