Schiedam B 3874
Hoogstraat 112, 3111 HL te Schiedam

St. Jacobsgasthuis (thans Stedelijk Museum).

COMPLEX, bestaande uit een op kruisvormige plattegrond opgetrokken Gasthuiskerk met neo-klassicistisch front (Korinthische zuilen met fronton) en twee vooruitspringende zijvleugels, die een voorplein voor de kerk omsluiten. De zijvleugels hebben hoekpaviljoens, behandeld als herenhuizen met verdieping, schilddaken met schoorstenen, gebosseerde middenrisaliet met ingangspartij en eveneens gebosseerde hoekpilasters. Vensters met schuiframen, waarin kleine roedenverdeling. De kerk heeft inwendig galerijen op gemarmerde zuilen, eenklaviers orgel, in 1773 gemaakt door H.H. Hess. In 1969 gerestaureerd door Leeflang Orgelbouw, en een Lodewijk XVI preekstoel. Het complex is een der belangrijkste scheppingen van Giudici, die het in 1787 bouwde ter plaatse van een middeleeuws gasthuis.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Sociale zorg, liefdadigheid