Schiedam C 1496
Lange Haven 65, 3111 CB te Schiedam

Omschrijving

Monumentaal PATRICIERSHUIS, gebouwd in 1803-1804 voor de fabrikant C. Nolet naar ontwerp van C.J.P. Giudici. Bakstenen lijstgevel met natuurstenen hoekblokken, gebosseerde sokkelverdieping en met natuursteen beklede middenrisaliet, waarvoor hoog, natuurstenen bordes met smeedijzeren balustrade. Getoogde deuromlijsting met bekronende Mercuriuskop temidden van vruchtentrossen en acanthusconsoles. Authentieke deuren met gesneden kalf en bovenlicht. De bovenvensters van de middenrisaliet hebben een eenvoudige, natuurstenen en geprofileerde omlijsting. Alle vensters hebben hardstenen dorpels en late schuiframen. Voor het huis hoge, getorste hoekpalen met smeedijzeren lantaarns. Links van het huis een inrijpoort, waarvan de hekpijlers door Lod. XVI siervazen bekroond worden. Inwendig: marmeren gang met betimmering, gesneden trapleuning, kamers met stucplafonds, marmeren schouwen, gesneden deuren en friezen met stucwerk, alles in zeer verfijnde Lod. XVI trant. Grote achterzaal, waarvan de wanden geleed door dubbele halfzuilen en pilasters, pronkstuk van decoratiekunst in overgangsvormen Lod. XVI-empire.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)