Schiedam C 116
Lange Haven 80 A, 3111 CH te Schiedam
Lange Haven 80 B, 3111 CH te Schiedam

Omschrijving

Monumentaal KOOPMANSHUIS van parterre en twee verdiepingen met omlopend schilddak. Vijf vensterassen brede lijstgevel (XVIIId) met middenrisaliet van drie vensterassen. Hardstenen plint en vensterdorpels, geblokte hoeklisenen en geblokte omlijsting van de ingang. Gesneden deuren en kalf, halfrond bovenlicht, waarboven een gebeeldhouwde Hermes-kop, geflankeerd door in Lod. XVI-trant bewerkte consoles, die een kroonlijst dragen. Tussen de parterre en de eerste verdieping een waterlijst. De middenvensters van de risaliet hebben eenvoudige omlijstingen in Lod. XVI-trant. Boven de risaliet een zwaar fronton met grote, gesneden beelden van Neptunus en Mercurius. De vensters hebben van de parterre naar de verdiepingen gerekend achtereenvolgens acht-, zes- en vierruitsschuiframen met gegroefde middenstijlen. Stoep met zes geblokte stoeppalen, waartussen kettingen. Inwendig: gang, waarvan de linkerwand nog de oude ordonnantie van gecanneleerde pilasters heeft (rechts zijn loketten aan gebracht) en met stucplafond. Trappenhuis met gesneden trapleuning en stucplafond, alles Lod. XVI.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)