Schiedam B 2114
Lange Kerkstraat 37, 3111 NN te Schiedam

Omschrijving

Grote of St. JANSKERK, Ned. Herv. Grote, driebeukige hallenkerk. Hoogkoor en noordelijk zijkoor omstreeks 1400; schip en zuidelijk zijkoor 15e eeuw. Uitwendig zeer sober; inwendig zuilen, waarvan de kapitelen versierd zijn met enkele bladkransen en houten tongewelven. Tegen het zuiderzijkoor een sacristie onder half schilddak tegen puntgevel; inwendig in rococo-vormen verbouwd XVIII. De zijkoren hebben rechte sluitingen en puntgevels; het middenkoor heeft een vijfzijdige absis. De kerk is gerestaureerd van 1946-'49. Inventaris: rijk gesneden orgelkas in renaissance-stijl, midden XVI, vergroot in 1680; preekstoel met "Inkijkens", waarin reliefs omstreeks 1600; weelderig doophek met koperen boog XVII, schepenbank en burgemeestersbank XVIIId.