Schiedam B 3884
Schiedam B 3890
Nieuwstraat 34, 3111 JP te Schiedam

Omschrijving

Monumentale westtoren van de Grote of Sr. Janskerk, 15e eeuw. De uit vier geledingen samengestelde bakstenen torenromp heeft geen steunberen en in elke verdieping drie getraceerde ribben in ieder gevelvlak. De ijzeren spits en borstwering met kantelen dateren van een restauratie uit de jaren 1932-'34. Klokkenspel met 13 klokken van A.J. van den Ghein, 1786, 1 klok van Noorden&De Grave, 1710 en 25 moderne klokken. In de toren een aantal buiten gebruik gestelde klokken van A.J. van den Ghein, 1786. Klokkenstoel met klok van W. en Jasper Moer, 1519, diam. 168 cm en een klok van W. Sloterdiic en S. Butendiic, 1455, diam 144 cm en een klok van C. Noorden en J.A. de Grave, 1710, diam. 112 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 18de eeuw, later voorzien van elektrische opwinding. Trommelspeelwerk van J. Steigerwald uit 1838.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel