Prins Hendrikstraat 1, 2802 JA te Gouda

AULA bij de Algemene Begraafplaats.

In classicistische trant uitgevoerd blokvormig pand met gebosseerde hoeklisenen onder omlopend schilddak met omlopende kroonlijst op klossen, in oorsprong gebouwd als aula bij de eerste Algemene Begraafplaats van Gouda (gesticht 1828-29) en daterend uit 1829.

De voorgevel is voorzien van een hardstenen plint en een gebosseerd middenrisaliet met monumentale ingangspartij, bekroond door een driehoekig fronton en met ter weerszijden een geprofileerd vierruitsschuifvenster waarvan het bovenlicht een spitsboog met vorkverdeling bevat en het middenkalf een tandlijst. De door houten pilasters met doodskoppen en hoofdgestel met opschrift MEMENTO MORI omlijste ingangspartij bevat een stel dubbele paneeldeuren met hardstenen stoep en zijvoluten met bollen, en een rondboogvormig bovenlicht met aan leven en dood refererende ornamenten.

De achtergevel is met uitzondering van het opschrift, het fronton, en de twee dakkapellen, identiek.

De rechterzijgevel bezit drie zesruits-schuifvensters, de linker zijgevel een (naast de later ingebrachte ingang naar nr 1).

Karakteristiek vroeg-19e-eeuws begraafplaatsgebouw met voor het classicisme en de oorspronkelijke bestemming kenmerkende elementen, van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde.

Voor de ingang van het terrein een zwart smeedijzeren toegangshek met zilverkleurige ornamenten, zoals de gevleugelde zandlopers op de gecanneleerde pijlers, de pijlpunten en overige bekroningen, en met rechts gebogen uiteinde uit de bouwtijd.

Van belang als onderdeel bij de aula.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen