Wijdemeren
Kortenhoef

PASTORIE behorend bij de R.K.kerk St. Antonius, gebouwd in sobere eclectische trant met aan gotiek en Renaissance ontleende ornamenten naar ontwerp van A. Tepe in 1879-'80.

Het tweebeukige pand is opgetrokken in baksteen onder samenstel van leien en pannen zadeldaken tussen tuitgevels met ezelsrug-afdekking, en bevat een beganegrond en een kapverdieping. De schuifvensters zijn voorzien van een boogvormig spaarveld, onderling verbonden door middel van tandlijsten.

Het dwarsgeplaatste voorhuis heeft in het midden de hoofdingang, bekroond door een topgevel met spitsboogvormig spaarveld, waarin een schuifvenster, en een trapgevel met ezelsrug-afdekkingen. Voorts zijn de gevels voorzien van sierankers en siermetselwerk.

Westelijk van de kortere, zuidelijke beuk - die later is verhoogd - bevindt zich een naderhand toegevoegde toren in verwante trant onder tentdak, en met een tweede entree onder luifel.

Pastorie van belang wegens de voor de oorspronkelijke functie en bouwtijd kenmerkende architectuur en vanwege de samenhang met de bijbehorende kerk St. Antonius.

JaKerklaan241241 CMKortenhoef

Jaoorspronkelijke functieReligieuze gebouwenKerkelijke dienstwoning