507484 - Zaagmolen Twickel
Stad-Delden A 5923
Zaagmolenweg 1 A, 7491 BS te Delden

Omschrijving

In aanleg eind-18e-eeuws maar in zijn huidige gedaante vermoedelijk grotendeels eind-19e-/begin-20e eeuws aan de Oelerbeek gelegen PEL- EN HOUTZAAGMOLENCOMPLEX, bestaande uit een aanvankelijk door windkracht, maar tegenwoordig door elektro-motoren aangedreven houtzaagmolen en een ten tijde van de elektrificatie aan het begin van de 20e eeuw gebouwd trafoloodsje.

De zaagmolen bestaat uit een twee lagen tellend, gedeeltelijk op een bakstenen onderbouw rustend, uit hout opgetrokken middengedeelte op rechthoekige plattegrond, dat wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak en wordt geflankeerd door twee lagere op bakstenen poeren rustende, eveneens uit hout opgetrokken vleugels, verdiepingloos, op rechthoekige plattegrond en onder met rode pannen belegde zadeldaken. Houten windveren; makelaars en, voor wat betreft het middengedeelte, goten op geprofileerde klossen. Hoge dubbele deuren beganegronds en ramen van verschillende afmetingen en roede-indeling op beganegrond en verdiepingen.

Inwendig interessante houtconstructies op de twee zolders, alwaar ook de gietijzeren restanten van oudere machinerieen en, beganegronds, een mogelijk eind-19e-eeuwse/begin-20e-eeuwse verticale houtzaagmachine met verticaal raam en houten slede.

Terzijde een vermoedelijk aan het begin van de 20e eeuw gebouwd uit rode baksteen opgetrokken trafoloodsje, verdiepingloos, op rechthoekige plattegrond en onder met een blauwe pannen belegd zadeldak. Schoorsteen: staafankers en enig siermetselwerk in de geveltop; deur, getoogde en ronde vensters met gietijzeren tracering.

In aanleg 18e-eeuws, maar in zijn huidige vorm vermoedelijk grotendeels eind-18e/begin-20e-eeuws houtzaagmolencomplex, bestaande uit zaagmolen met interessante houtconstructies en verticale zaagmachine en vermoedelijk begin-20e-eeuws trafoloodsje.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid