Haaksbergen G 1540
Weerninksweg 10, 7481 VS te Haaksbergen

Omschrijving

Bijzonder karakteristiek Twents boerderij-complex, bestaande uit boerderij (1886), schuur en twee aangebouwde spiekers.

De uit baksteen en op een plint van Bentheimer zandsteen rustende boerderij is van het langsdeel-type, en wordt gedekt door een aan voor- en achterzijde afgewolfd pannengedekt zadeldak met schoorsteen op de scheiding tussen woon- en bedrijfsgedeelte.

Het rechter-dakschild is over de diepte van het woonhuis gelicht om zo plaats te bieden aan een slaapkamer met vensters, i.p.v. aan bedsteden; staafankers en windveren langs de geveltop.

Spoelkamervenster, strokendeur met bovenlicht en drie zesruitsschuifvensters met luiken in de voorgevel; voor de deur bestrating van in visgraat motief gelegde Duitse ovensteentjes. De rechter-zijgevel is, wat het woongedeelte betreft, uitgerust met twee zesruitsschuifvensters met luiken; voor het overige hebben de zijgevels verschillende stroken-staldeuren en -vensters, met en zonder luiken. De achtergevel is uitgerust met grote getoogde baanderdeuren met onder- en boven strokendeur, te weerszijden waarvan een stroken staldeur, en rondboogvensters met gietijzeren tracering; en een witgeschilderd Bentheimer-zandsteenblok met hartvormige uitsparing; boven de baanderdeuren een hooiluik, staafankers; windveren en bakstenen muizetand langs de geveltop.

De deur- en vensteromlijstingen zijn verlevendigd met witgeschilderde Bentheimer-zandsteenblokken, terwijl de omlijsting der baanderdeuren rust op geprofileerde dito-zandstenen imposten; de sluitsteen is voorzien van dergelijke console, waarboven een zandstenen plaat met inscriptie:G.J.' B 1886In het woongedeelte zijn nog aanwezig de visgraat-bestrating met Duitse ovensteen, de eenvoudige geprofileerde houten schouw, kastenwand met de kast voor Goorse klok, gepaneelde- en strokendeuren, het balkenplafond en restanten van 19e eeuwse tegels met figuratieve en florale motieven.

De spoelkamer bezit nog het koelzink voor de koeling der melkbussen en de met plavuizen belegde vloer; stal- en ankerbalkgebintenconstructie van het bedrijfsgedeelte zijn ook nog intact.

Op het erf bevinden zich een houten schuur, gedeeltelijk op bakstenen voet, onder pannen gedekte afgewolfd zadeldak met aan voor- en achterzijde onderschoer en twee bakstenen 'spiekers' onder pannengedekt zadeldak, en met hout beschoten geveltop waarlangs windveren; strokendeuren met en zonder bovenlicht; vensters; staafankers.