Loenen H 216
Loenen H 215
Loenen H 217
Angstelkade 8, 3631 NA te Nieuwersluis
Angstelkade 7, 3631 NA te Nieuwersluis

In oorsprong wellicht 18e-eeuwse T-BOERDERIJ met zomerhuis, destijds genaamd Amstelzicht.

Het hoofdgebouw (nr 8) bevat een deels onderkelderd bakstenen dwarshuis en een achterbouw onder samenstel van rieten schild- en wolfdaken; de witgepleisterde voorgevel is voorzien van een zwarte plint, een onderkelderde opkamer te linkerzijde - met twee keldervensters en twee vensters met kleine roedenverdeling - en van twee schuifvensters met luiken te rechterzijde en een klein venster bij de kapverdieping; in het midden een geschilderd wapenschild.

De linkerzijgevel bezit twee keldervensters, de rechterzijgevel twee negenruitsschuifvensters in het woongedeelte van de achterbouw (waarvan het stalgedeelte is gemoderniseerd).

Het door middel van een tussenlid met het hoofdgebouw verbonden zomerhuis, dat in oorsprong mogelijk eveneens 18e-eeuws is, is opgetrokken in baksteen onder rieten zadeldak; de voorgevel bevat beneden twee negenruits-schuifvensters en in de top, die van een houten beschot is voorzien, een zesruitsvenster; in de rechterzijgevel twee vensters met roedenverdeling.

Karakteristieke boerderij met zomerhuis van eenvoudige doch harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde.