Nieuwe Rijn 8, 2312 JB te Leiden
Nieuwe Rijn 10, 2312 JB te Leiden
Nieuwe Rijn 9, 2312 JB te Leiden

Omschrijving

Nieuwe Rijn 8-9: In 1900 naar ontwerp van W.C. Mulder gebouwd WINKELWOONHUIS vanwege de eveneens door W.C. Mulder ontworpen winkelpui in Jugendstil-trant, tevens verheeld met het rechterbuurpand Nieuwe Rijn 10.

De gehele pui (nrs. 8-9-10) bevat drie portieken met daartussen twee etalagepartijen, die elk zijn uitgevoerd met gebogen glaswanden rustend op een lage hardstenen plint en aan de bovenzijde voorzien van een golvende onderverdeling. De pui wordt afgesloten door een stalen puibalk, steunend op twee gietijzeren kolommen in het midden en de met zwart graniet beklede penanten, die zijn voorzien van hardstenen basementen en bekroningen; boven de puibalk een hardstenen waterlijst en tandlijst.

Het linkerportiek, leidend naar de bovenwoning op nr. 8, bevat links een gekleurd tegeltableau in Jugendstil-trant met florale motieven en het opschrift "Robes et Confections, vervaardigd door de firma Holland, en voorts de ingangspartij met paneeldeur, gebogen dorpels en in het bovenlicht een golvende onderverdeling.

Het middenportiek, met ingang tot de winkel, bevat twee dubbele paneeldeuren, deels van glas voorzien, waarbij het golvend lijnenpatroon is voortgezet.

Het rechterportiek, leidend naar de bovenwoning van nr. 10, heeft rechts een kleurig, maar sober tegeltableau in Jugendstil-trant, en bevat verder een vergelijkbare, zij het gespiegelde ingangspartij als nr. 8.

In Jugendstil-trant uitgevoerde winkelpui met bijbehorende ingangsportieken, gebogen etalage-partijen, tegeltableaux, golvende detaillering, stalen draagconstructie en andere elementen van belang wegens de voor deze stijl kenmerkende vormgeving en in zijn soort relatieve gaafheid en als zodanig van architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Nieuwe Rijn 10: In verschillende bouwperioden tot stand gekomen woonwinkelpand met twee verdiepingen onder afgeplat pannen schilddak met dakkapel, voorzien van een 16-ruits-schuifvenster, en met bakstenen gevel waarin per verdieping drie getoogde T-vensters, bekroond door een door consoles gedragen rechte kroonlijst uit de tweede helft van de 18e eeuw; op de begane grond de door W.C. Mulder in 1900 ontworpen winkelpui in Jugendstil-trant, tevens verheeld met het linkerbuurpand Nieuwe Rijn 8-9.

Het linkerportiek, leidend naar de bovenwoning op nr. 8, bevat links een gekleurd tegeltableau in Jugendstil-trant met florale motieven en het opschrift "Robes et Confections", vervaardigd door de firma Holland, en voorts de ingangspartij met paneeldeur, gebogen dorpels en in het bovenlicht een golvende onderverdeling.

Het middenportiek, met ingang tot de winkel bevat twee dubbele paneeldeuren, deels van glas voorzien, waarbij het golvend lijnenpatroon is voortgezet.

Karakteristiek woonwinkelpand uit verschillende bouwperioden met bijbehorende kenmerkende bouwhistorische details, waaronder de in Jugendstil-trant uitgevoerde winkelpui met bijbehorende ingangsportieken, gebogen etalage-partijen, tegeltableaux, golvende detaillering, stalen draagconstructie en andere elementen van belang wegens de voor deze stijl kenmerkende vormgeving en in zijn soort relatieve gaafheid en als zodanig, met inbegrip van de oudere bouwhistorische onderdelen, van architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis