Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
333587
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Het Relaer
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
7 oktober 1986
Kadaster deel/nr: 
82823/127
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Overijssel
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Raalte
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Raalte
X-Y coördinaat: 
214159 - 492983

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Op landgoed Het Relaer gelegen LANDHUIS van dezelfde naam, gebouwd 1911-1913 door architect H. Meyerink uit Zwolle.

Geheel onderkelderd drie lagen tellend blokvormig gebouw, opgetrokken in neo-renaissance stijl uit donkerkleurige steen op een voet van Oberkirchner zandsteen; dorpels, lijsten, banden, kolommen en traptreden zijn in dezelfde natuursteen uitgevoerd; de in het zicht liggende dakvlakken der schilddaken worden gedekt door donkerpaarse leien.

De direct in het zicht liggende gevels (voor- en rechterzijgevel) zijn met veel architectonische zorg uitgevoerd. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met een centrale ingangspartij, welke wordt benadrukt door een natuurstenen trap, die uitkomt op een bordes, dat wordt overhuifd door een op Ionische zuilen rustend balkon met balustrade en hoekvazen; pilasters met bloemguirlandes ondersteunen de door klossen gedragen, geprofileerde daklijst waarop, eveneens gesteund door dergelijke pilasters, een door een rijk bewerkt halfrond fronton bekroond dakhuis rust.

Ter weerszijden symmetrisch van de ingangspartij resp. per bouwlaag: een 15-ruitsschuifvenster en een erker met roedenverdeling en gebogen fronton; drie schuifvensters, resp. 15- en 20-ruits en twee dakkapellen met gebogen fronton. Boven de vensters van de verdieping evenals ter weerszijden van de ingang ontlastingsbogen, waaronder verdiepte velden. De vensters van begane grond en verdieping uitgerust met houten persiennes.

De rechterzijgevel is eveneens symmetrisch ingedeeld, terwijl ook hier het middengedeelte, dat even terugliggend ligt ingeklemd tussen twee rechthoekige paviljoenachtige bouwblokken, extra wordt benadrukt door een royale natuurstenen trap, die toegang verschaft tot een door een balkon met balustrade overdekt terras; het geheel wordt hier op verdiepinghoogte benadrukt door een driehoekig fronton; vensters, roedeverdeling, kapellen en persiennes als aan de voorzijde.

Achter- en zijgevel zijn minder strak en verzorgd van indeling en uitvoering; verschillendsoortige deur- en vensteropeningen.

Op het dak hoekschoorstenen en centraal geplaatst open torentje.

Inwendig bevat het huis, voor wat betreft begane grond en trappehuis, nog de originele interieur-onderdelen; opvallend is dat de uitvoering en de decoratie van de verschillende ruimten in overeenstemming is met de functie daarvan. De kamers op de verdieping zijn eenvoudiger, maar zeer verzorgd.

De grote hall is uitgevoerd in zware hollandse neo-renaissance: eikehouten moer- en kinderbinten; rijk gesneden balksleutels; lambrizeringen in donker gebeitst wagenschot (eiken), uitgerust met vlakke pilasters en een friesje met panelen tussen gesneden maskertjes; gepaneelde eikehouten deuren.

Royale centrale bordestrap met gesneden balusters en trappalen bekroond door ionische kapitelen (eikehout).

Hiertegenover grote (eikehouten) schouw: boezem met fries van acanthusblad en putti; leeuwen als consoles; het geheel wordt gedragen door een mannelijke en een vrouwelijke figuur ten voeten uit (zandsteen), die vermoedelijk als 17e-eeuws werk kunnen worden beschouwd en mogelijk afkomstig zijn van de 17e-eeuwse voorganger van het huidige huis.

De consoles die de boezem dragen zijn vroeg 20e-eeuws en versierd met rolwerk, palmet en ionisch kapiteel.

De schouw is betegeld met polychrome tegels met figurale voorstellingen, die mogelijk ook 17e-eeuws zijn.

De bibliotheek is uitgerust met een plafond van moer- en kinderbinten met gesneden sleutelstukken en eikehouten open boekenkasten. Schouw met eikehouten boezem, die wordt gedragen door twee ionische zuiltjes (zandsteen) op basementjes. Basementjes en een schacht zijn vermoedelijk 17e-eeuws en mogelijk ook afkomstig uit de 17e-eeuwse voorganger van 't Relaer.Betegeling van mangaankleurige tegels met Bijbelse voorstellingen, eveneens mogelijk 17e-eeuws.

De studeerkamer is uitgevoerd met donker gebeitste lambrizeringen, een zware schouw van rozebruin geaderd marmer en een verzorgd stucplafond. Salon en zitkamer zijn uitgevoerd in een luchtiger en lichter stijl en uitgerust met een stucplafond met sierlijke motieven en marmeren schouwen met fantasie-decoraties. De eetkamer is uitgevoerd weer in een laat Hollandse neo-renaissance trant en bezit een plafond van moer- en kinderbinten en gesneden sleutelstukken; de gangbare eikehouten lambrizeringen; een grote schouw met boezem op vrijstaande marmeren zuilen met ionisch kapiteel en een witte betegeling met twee, eind-18e- begin-19e-eeuwse (?) polychrome tegeltableaux.

Fraai landhuis van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
Ja't Reelaer18102 PXRaalte

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieKastelen, landhuizen en parkenKasteel, buitenplaats

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RaalteA4115
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee