Amerongen E 520
Bij Drostestraat 20, 3958 BK te Amerongen

Omschrijving

KEERMUUR EN PERGOLA. Over een gelijke lengte te weerszijden van de as van het pad onderlangs het voorplein strekt zich in de grote moestuin in de lengterichting een lage door doorgangen onderbroken, bakstenen muur uit (in oorsprong 4e kwart van de 17e eeuw of uit omstreeks 1700) die als keermuur fungeert tussen de twee niveaus waarin de moestuin hier is verdeeld.

Het middengedeelte van de muur is omstreeks 1900 vervangen door een halfcirkelvormige bakstenen pergola, geleed door hoger opgaande pijlertjes. Op de pijlers van de centrale doorgang twee terracotta adelaars op ovale voetstukken (omstreeks 1900); op de twee andere doorgangspijlers twee zittende wapenleeuwen (omstreeks 1900).

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen