Amerongen E 520
Bij Drostestraat 16, 3958 BK te Amerongen

Omschrijving

WALMUREN EN LANTARENS VAN HET BASTION. Het bastion wordt omvat door uit de grachten oprijzende bakstenen walmuren (4e kwart 17e eeuw); aan de oost-, zuid- en westzijde worden deze bekroond door bakstenen borstweringen, die door pijlers met natuurstenen dekplaten worden geleed en aan de zuidzijde terwille van de doorgang naar het voorplein over de tweede brug in de oprijweg worden onderbroken; deze doorgang wordt geflankeerd door pijlers, waarop achthoekige gekroonde lantarens op smeedijzeren voetstukken met vier langgerekte voluten (1e kwart 20e eeuw). Aan de noordzijde staan op de walmuren te weerszijden van de daar aanwezige poort eveneens door pijlers met natuurstenen dekplaten gelede muren, die door erin aangebrachte schietgaten de illusie van weerbaarheid moeten oproepen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen