Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
333619
Complexnummer
332530 - Amerongen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82727/120
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Amerongen E 520
Bij Drostestraat 14, 3958 BK te Amerongen

Omschrijving

STAL EN KOETSHUIS MET DIENSTWONINGEN. Aan de oostzijde van het voorplein gelegen, aan de achterzijde uit de gracht oprijzend bouwwerk (4e kwart 17e eeuw), bestaande uit een langgerekte middenvleugel onder schilddak met dakkapellen, in de gevel aan het voorplein voorzien van rondbogige nissen waarin dito vensters en deuren en over de volle lengte van de blinde achtergevel behangen met houten duivenhokken, steunend op paaltjes en gedekt door een lessenaardak, en te weerszijden van genoemde middenvleugel een vierkant hoekpaviljoen waarin een dienstwoning, gedekt door een tentdak met dakkapellen aan voor- en achterzijde, bekroond door een schoorsteen en in elke gevel van twee vensterassen voorzien van hele en halve (in de breedte dan wel de lengte) kruiskozijnen met latere roedenverdeling (enkele vensters zijn later gewijzigd) en aan de voorzijde van een deur boven een dwars stoepje.

Op het dak van de middenvleugel een vierkant houten klokketorentje onder tentdak, geschonken bij het 30-jarig jubileum van Graaf van Aldenburg Bentinck als kasteelheer in 1909.

Tegen de zuidzijde van dit gebouw een lagere aanbouw op de plaats van een vorige (4e kwart 19e/1e kwart 20e eeuw, met botenhuis aan de gracht, alles in stijl van het oude gedeelte.

Inwendig bevat de stal boxen met wanden van kraalschot, beëindigd door ronde gietijzeren palen met bekroonde bollen; op de wanden ijzeren spijlenhekken. De twee buitenste boxen aan iedere zijde zijn dieper en worden afgesloten door conform de wanden behandelde deuren; boven de deuren worden de palen verbonden door gietijzeren bogen. Achter in elke box gietijzeren drinkbak en ruif.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 332530. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.