Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
334035
Complexnummer
334010 - Geelgieterij
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82705/76
Kadastrale aanduiding
Joure A 7529
Geelgietersstraat 6, 8501 CA te Joure

Omschrijving

GEBOUW II: in 1911 uit gele friese steen en oranje-rode (sier)steen opgetrokken gebouw met (alleen voor wat betreft het exterieur) een als het ware basilicale aanleg, bestaande uit twee lagen tellend centraal bouwlichaam onder met friese golfjespannen gedekt zadeldak met fors overstek en doorhangende makelaar met bewerkt latwerk en, te weerszijden, een verdiepingloze vlakgedekte vleugel; aan de achterzijde van het hoofdblok een dito verdiepingloos blok. Het gehele gebouw uitgerust met een groot aantal getoogde ramen met gietijzeren verdeling; in oranje-rode siersteen uitgevoerde 1 steens hanekammen en geprofileerde bakstenen vensterbanken; in de geveltoppen een rond venster met gietijzeren roostracering aan voorzijde en een rechthoekig lichtgetoogd venster met gietijzeren tracering aan achterzijde; deuren; gietijzeren sier-ankers; staafankers; aardige vergaarbakken; op de voorgevel de jaartallen 1854 en 1911; de rondgemetselde schoorsteen is behoudens het basement afgebroken bij de restauratie in 1984/85.

Het interieur bevat de cokes- en gasoven der voormalige gieterij en machinerieen der slijperij, schuurderij en polijsterij, ten behoeve waarvan de verdiepingsvloer van het centrale blok is uitgevoerd met zware op I-profielen rustende troggewelven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 334010. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid