Schoonhoven B 2076
Haven 41, 2871 CK te Schoonhoven

Omschrijving

RAADHUIS, 1452 en later. Laat-gotisch gebouw met houten klokketoren. Gerestaureerd 1927-'29 volgens de "Grondbeginselen" der Oudheidkundige Bond (1915). Klokkenspel, waarvan 37 klokken van A.J. van de Gheyn 1767/68/69/70/75/77. Trommelspeelwerk, waarschijnlijk van H.M. van den Uijl, 1891. 2 klokken van A.J. van den Gheyn 1775 buiten gebruik. Uurslagklok anoniem 1619. Op de zolder een buiten gebruik gesteld historisch beiaardklavier. Vier laat-middeleeuwse kanonskogels, gevonden bij de aanleg van de jachthaven in 1966 zijn voor het stadhuis opgesteld. Inventaris: in de raadszaal houten plafond met gesneden, ovale omlijsting: gesneden schoorsteen, eind 17e eeuw, met portret van Koning Stadhouder Willem III; stoelen in Lod. XV-vormen; houten balustrade, 18e eeuw. Voorts: portretten van Jacoba van Beieren en Prins Maurits, eerste helft 17e eeuw; twee 17e eeuwse schilderijen: Het Nijmeegs Raadsel en "Laat de kinderen tot Mij komen", afkomstig uit het Weeshuis; kleine zaal met schouw, waarboven een grauwtje voorstellend Justitia, eind 17e eeuw; charterkast met gesneden wapen, Lod. XVI; kist met gesneden wapens, 17e eeuw; schuttersbank, 18e eeuw; vijf vaandels, 18e eeuw; strokendeur, laatgotisch. Drie tinnen wijnkannen met stadswapen, ca. 1500.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl