Wittem K 700
Terzieterweg 7, 6285 ND te Epen
Terzieterweg 9, 6285 ND te Epen

Omschrijving

Binnen het beschermde dorpsgezicht Plaat-Diependaal gelegen, hoofdzakelijk in 18e- en 19e-eeuws vakwerk en ten dele in baksteen opgetrokken HOEVECOMPLEX (niet meer als zodanig in gebruik) rond binnenplaats, bij het woongedeelte met verdieping en onder met Hollandse pannen gedekte zadeldaken (met schild).

Aan de noordzijde van de binnenplaats het woongedeelte met verdieping onder zadeldak (nok I straat) en met tegen de oostgevel een lagere aanbouw met verdieping onder zadeldak (nok I straat) met schild en afhang over aanbouw aan de noordzijde.

Aan de oost- en zuidzijde de schuren op L-vormige plattegrond.

De gevels, waarvan het vakwerk ten dele vervangen c.q. beklampt is door metselwerk, hebben een, ten dele zwart geverfde, stenen voet, zwart stijl- en regelwerk en met leem gevulde vakken, die evenals het metselwerk witgeschilderd zijn.

In het woongedeelte kleine en grotere 4- en 6-ruits vensters.

Vanwege de constructie, de hoofdvorm en de samenhang met het beschermde dorpsgezicht een goed en representatief voorbeeld van 18e en 19e eeuwse vakwerkbouw en als zodanig van belang uit oogpunt van oudheidkundige en volkskundige waarde.