Watergraafsmeer C 107
Watergraafsmeer C 108
Veeteeltstraat 123, 1097 WT te Amsterdam
Veeteeltstraat 125, 1097 WT te Amsterdam
Landbouwstraat 80, 1097 TS te Amsterdam
Landbouwstraat 82, 1097 TS te Amsterdam

Omschrijving

ZUIDWESTELIJKE REEKS WINKELS EN BOVENWONINGEN. Uit 1924-26 daterende reeks van twee bouwlagen in het midden en met drie bouwlagen op de onder stompe hoek aansluitende zijvleugels, en met beneden winkels en boven woningen; de toegangen tot de winkels in het midden zijn gekoppeld onder een luifel, en de toegangen tot de hoekwinkels zijn, evenals de eerste verdieping, naar voren uitgebouwd en voorzien van horizontaal verdeelde smalle vensterstroken te weerszijden, om de hoek herhaald bij de etalageruiten, waarboven een doorgetrokken borstwering voor het balcon bij de eerste verdieping.

Het middengedeelte is op de verdieping iets teruggerooid ten gunste van een balcon en onder de overkragende toplaag geleed door openslaande deuren en vierkante vensters. De spiegelbeeldige hoekpartijen hebben op elke verdieping een luifel tussen hoger opgetrokken zijmuren en op de tweede verdieping elk zes verdiepte vensters aan de Brinkzijde en drie aan de teruggerooide korte straatgevels, die voorts een woonhuis-ingang bezitten (Landbouwstraat 80 en Veeteeltstraat 123) en vier gekoppelde vensters op de begane grond en eerste verdieping; in de zuidwestgevel een reeks smalle lichtopeningen in de top.

Aangrenzend aan elk zijde een twee bouwlagen tellend gebouw met rondboogvormige portiek-toegang (Landbouwstraat 82 en Veeteeltstraat 125) in oorsprong bestemd voor respectievelijk huurkantoor en schaftlokaal met washok. Elk heeft horizontaal verdeelde bovenlichten met luifels, verlaagd bij de hoek en overigens blinde straatgevels, en een lager aangebouwd gedeelte met gekoppelde vensters in de uitgebouwde beganegrond-laag, waarboven een ommuurd balcon.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning