Watergraafsmeer C 322
Watergraafsmeer C 320
Watergraafsmeer C 324 A1
Veeteeltstraat 121, 1097 WS te Amsterdam
Brink 1 A, 1097 TT te Amsterdam
Brink 1 B, 1097 TT te Amsterdam

Omschrijving

VERENIGINGSGEBOUW. Het in 1926-28 als 'verenigingsgebouw' opgetrokken gebouw met de naam in - in oorsprong vergulde - Amsterdamse Schoolletters aangebracht rechts op de noordwestgevel, bestaat uit: een twee bouwlagen tellend, gesloten volume, met rechts aan de Veeteeltstraat een ingangsportiek met stoep (nr 121) en links een staande reeks en bovenaan een horizontale reeks verdiepte lichtopeningen aan de uiterste noordoostzijde; een met een teruggerooide sprong daarop aansluitend volume van drie bouwlagen met midden in de noordwestgevel en noordoostgevel een 40-ruits-venster met glas-in-loodvulling, waaronder een laag venster en op de tweede verdieping respectievelijk een drietal en een zevental drielichten en aan de noordoostgevel nog een lage uitbouw met ingangsportiek en stoep in het midden, aan de zuidwestzijde een zevental vensters en aan de zuidoostzijde een vierzijdig beëindigde, twee bouwlagen hoog trappenhuis met kleine vierkante vensters en een licht teruggerooide top; een sterk teruggerooid bouwvolume met overkragende verdieping, die als ommuurd balcon dienst doet en aan de zuidwestzijde een ondiep balcon heeft en eveneens zeven vensters. Hieraan grenst de verhoogde, open verbindingsgalerij.

De oorspronkelijke hoofdingang in het midden van de zuidwestgevel wordt gemarkeerd door tegeltableaux in zwart/wit met zigzagmotieven, welke worden herhaald bij de lambrizering over de volle gevelbreedte, bij de noordwestzijde omgezet en voorzien van wisselende streepmotieven en bloembak. Links van de ingang aan de Veeteeltstraat een tuinmuur met gesneden deur en houten omheining met gebeeldhouwd 'Anno 1927'.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Vergadering en vereniging Verenigingsgebouw