Schoonhoven E 427
De Montignylaan 18, 2871 AH te Schoonhoven
De Montignylaan 20, 2871 AH te Schoonhoven

Omschrijving

N.H.Kerk. Eenbeukig rechthoekig bakstenen gepleisterd kerkje, gebouwd in 1838 met toren van 1672 (gepleisterd), gerestaureerd blijkens een gevelsteen in 1672. De kerk bevat een eiken preekstoel en een doophek van 1650, drie eiken herenbanken, twee koperen lichtkronen, 17e-eeuws. Standaard voor zandloper en een doopbekkenhouder. Orgel van L. van Dam en Zonen uit 1875. Aan de noordzijde van de Ned. Hervormde Kerk, op het rondom de kerk gelegen kerkhof, een in baksteen op rechthoekige plattegrond onder golfplaten zadeldak opgetrokken baarhuisje, in oorsprong mogelijk daterend uit het laatste kwart van de negentiende eeuw of rond de eeuwwisseling. In de beide korte gevels een tweelicht met bovenlicht, waarbij beneden schuine blinderingen zijn aangebracht. De westgevel is blind, terwijl de oostgevel in het midden dubbele toogdeuren bevat.