Amsterdam V 8934
Amsterdam V 8936
Uiterwaardenstraat 135, 1079 CK te Amsterdam
Uiterwaardenstraat 137, 1079 CK te Amsterdam
Uiterwaardenstraat 139, 1079 CK te Amsterdam
Uiterwaardenstraat 141, 1079 CK te Amsterdam

Omschrijving

(Woning behorend tot het) COMPLEX VAN ATELIER- EN GEZINSWONINGEN in verschillende typen, ondergebracht in een langgerekt, platafgedekt en vrijstaand bouwblok dat zes, respectievelijk vijf, bouwlagen telt voor de woningen en vier hoge lagen voor de ateliers; opgetrokken als staalskelet, waarbij de buitenwanden met baksteen zijn bekleed en de stalen vensters en balcons, alsmede de hijsbalken aan de top rechtstreeks op het skelet zijn gemonteerd - het geheel ontworpen door P. Zanstra, J.W.L. Giesen en K.L. Sijmons, op eigen initiatief, in 1934, volgens de principes van het Nieuwe Bouwen.

De atelierwoningen (Zomerdijkstraat 16-30) bezitten aan de zuidzijde per acht gegroepeerd een gezamenlijke ingang met trappenhuis, aangegeven door lager geplaatste matglazen vensters; de houten deur is lichtgetoogd en van een cirkelvormig venster voorzien, terwijl op de verdiepingen ter weerszijden uitstekende balcons zijn aangebracht waarmee aan de top de reeks hijsbalken correspondeert. Aan de noordzijde (Uiterwaardenstraat) bevinden zich de ateliers, waarvan de benedenreeks in oorsprong is bestemd voor beeldhouwers en naar voren is uitgebouwd en telkens is voorzien van dubbele houten deuren - met diagonaal beschot - en van bovenlichten in het schuin oplopende dak; de ateliers op de verdiepingen, in oorsprong voor schilders ontworpen, bezitten over vrijwel de volle breedte van de gevels drieledige vensterstroken met stalen onderverdeling. De bij deze ateliers behorende woningen zijn afwisselend op een of twee verdiepingen ondergebracht, elk met een eigen trap verbonden met het atelier, en tevens wisselend in breedte - in samenhang met de situering van het gemeenschappelijke trappenhuis. De westgevel is geheel blind, met uitzondering van drie schuin naar voren uitstekende cirkelvormige vensters, een per atelier-laag op de verdieping (in oorsprong vier).

De gezinswoningen (Zomerdijkstraat 2-14/Uiterwaarden 129-141) bezitten, per acht gegroepeerd, een gezamenlijke ingang en trappenhuis, met rechtafgesloten deur, oorspronkelijk alle voorzien van een cirkelvormig venster; aan de zuidzijde (Zomerdijkstraat 2-14) is op de verdiepingen een doorgaand blok galerijbalcons aangebracht, zodanig dat het trappenhuis van het meest oostelijke gedeelte, dat via een getoogde deur toegankelijk is, rechtstreeks verlicht wordt door drie vier-ruitsvensters; de oostzijde bevat verder beneden in de teruggerooide gevel een winkel - met grote etalageruiten en toegankelijk vanaf de Uiterwaardenstraat - en in de vier verdiepingen telkens een over vrijwel de volle gevelbreedte doorlopende, verticaal gelede vensterreeks. Bij de woningen aan de Uiterwaardenstraat (129-141) worden de vensters op de verdiepingen telkens door muurdammen afgewisseld.

Complex bijzondere woningen wegens de combinatie met ateliers en wisseling van grootte binnen een uniform opgezet bouwblok, tevens van belang wegens de zichtbare toepassing van een staalskelet en voor het Nieuwe Bouwen kenmerkende architectuur, in het bijzonder voor het werk van de Groep '32 (onder meer sprekend uit de detaillering met getoogde, houten deuren en cirkelvormige vensters) alsook wegens verkavelingsvorm van vrijstaand bouwblok, en daarmee van algemeen belang uit architectuur-historisch, stedenbouwkundig en typologisch oogpunt.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis