Appeltern O 416
De Tuut 1, 6629 AA te Appeltern

Omschrijving

Ten zuidoosten van het machinehuis en ten opzichte daarvan terugspringend het in schoon metselwerk opgetrokken KETELHUIS zonder verdieping onder met grijze pannen gedekt zadeldak met op de nok twee houten roosterkappen heeft door penanten in vijf vakken onderverdeelde zijgevels met aan de bovenzijde een uitgemetseld fries, gladde kopgevels en een in blokvorm gepleisterde plint aan de waterzijde; in de kopgevels hoge, rechtgesloten vensters met 9-ruits bovenraam en 4-ruits onderraam; in de ZW-gevel een dubbele deur met getoogd, 16-ruits bovenlicht en een gietijzeren roosvenster in de geveltop; in de NO-gevel een deur en twee gekoppelde 6-ruits vensters; aan de NO-zijde door een gemetseld kanaal met het gebouw verbonden een restant van de gesloopte schoorsteen.

In het interieur: zijwanden door penanten in vijf velden verdeeld; ziende kap; twee Lancashire-ketels (twee vuurgangen) en een Cornwall-ketel (een vuurgang), alle in 1918 vervaardigd door Gebr. Stork & Co te Hengelo (Ov.)

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie