Den Helder C 12459
Den Helder C 11611
Den Helder C 14435
Den Helder C 14436
Het Nieuwe Werk 36, 1781 AL te Den Helder

Omschrijving

FORT OOSTOEVER. Het in 1791-1792 aangelegde Nieuwe Werk, kielplaats en werkplaats voor de Marine, werd al spoedig gebruikt als opstelling voor geschut, ter bestrijking van het Koegras bij een eventuele aanval uit het zuiden. De Fransen namen het in hun plannen op als fort Dugommier, waartoe het zou worden voorzien van een bedekte weg met lunet. In 1833-1835 werd het omgewerkt tot het fort Oostoever. Tezamen met het fort Westoever wel aangeduid als het fort aan het Noordhollands kanaal.

Het fort heeft een onregelmatige vorm en wordt omgeven door een brede gracht. De goed bewaarde omwalling met hoge steile taluds is goed bewaard gebleven. Aan de zuid- en oostzijde is de wal begroeid met meidoornstruiken. Voor de wal bevindt zich een smalle berm. Voor de buitenzijde van de noordflank van het fort staat een witgepleisterd 19e eeuws pand met verdieping onder laag schilddak met hoekschoorstenen.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen