Oud-Zevenaar F 3725
Panovenweg 18, 6905 DW te Zevenaar

Omschrijving

Betrekkelijk vrij in het veld gelegen, uit 1925-1926 daterend, STEENOVENCOMPLEX "de Panoven" dat, zoals de naam al zegt, werd gesticht als panoven (in 1865), doch waarvan de rond zig-zag steenoven later is toegevoegd (op den duur ter vervanging van de panoven). Industrieel-archeologisch complex, bestaande uit een steenovengebouw en meerdere haaghuizen of droogloodsen waarvan, om economische redenen, alleen het haaghuis naast het ovengebouw is beschermd.

Het van 1925-1926 daterende zig-zag steenovengebouw bestaat uit een massieve stenen onderbouw, waarvan een twintigtal zig-zag-gewijs met elkaar verbonden, halfrond overwelfde, steenkamers zijn uitgespaard, die zijn gegroepeerd rond een centrale gemetselde schoorsteen; een vierentwintigtal grote, op poeren staande en van fundament tot nok doorlopende, houten spanten ondersteunt het even overstekende zeszijdige tentdak, dat het complex een enigszins ovaalvormig aanzien geeft.

Een lange houten loopbrug leidt, ten behoeve van de kolenvoorziening, op naar de stookzolder; een dubbele houten deur in het dakvlak verleent toegang tot de zolder, alwaar enkele "Anco"-stookapparaten.

Terzijde van de steenoven een haaghuis of droogloods op rechthoekige plattegrond, bestaande uit een houten draagconstructie zonder wanden en gedekt door een met pannen belegd zadeldak; de geveltoppen met hout beschoten; in het goed ventilerende bouwwerk bevinden zich de droogrekken waarin de nog te bakken stenen worden voorgedroogd.

Steenovencomplex, daterend van 1925-1926, bestaande uit ronde zig-zag oven met een twintigtal droogkamers, schoorsteen en enkele "Anco"-stookapparaten en een haaghuis of droogloods, van belang zowel vanwege de herinnering aan de tot in de 15e eeuw teruggaande steen- en pannenbakkerij in Zevenaar en omgeving, als vanwege het feit dat de ronde zig-zag oven de laatste is in zijn soort in Nederland.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie