Zeekaap

Het Hogeland
Warffum

In 1883 naar ontwerp van de constructeurs der Bouwkundige Dienst van het Loodswezen Q. Harder en A.C. van Lo gebouwde zeekaap.

Als onderdeel van de 19e-eeuwse kustbewaking in 1883 bij de firma D.A. Schretlen & Co gegoten zeekaap (dagmerk), bestaande uit vijf op elkaar gestapelde, taps toelopende opengewerkte gietijzeren gebinten, die onderling zijn verbonden door zeskantige gietijzeren koppelstukken.

De oorspronkelijke (houten?) opbouw rond de kop van de kaap ontbreekt.

In 1883 gebouwde gietijzeren zeekaap van algemeen belang vanwege de functie die de kaap als dagmerk vervulde in de 19e-eeuwse kustbewaking en vanwege de gietijzeren constructie.

Zeekaap Rottumeroog, Rottumeroog

Jaoorspronkelijke functieWeg- en waterbouwkundige werkenKust- en oevermarkering