Bloemendaal B 6492
Bij Elswoutslaan 20, 2051 AE te Overveen

Omschrijving

TERRASSEN TEN WESTEN VAN HET HOOFDGEBOUW MET "HAVEN". Een zich tussen het pad ten westen van het hoofdgebouw en de Grote Vijver axiaal voor het eerstgenoemde uitstrekkend tegelijk met het huis ontworpen, omstreeks 1883 gebouwd terrassencomplex, bestaande uit een in het midden door een brede trap onderbroken, als grasveld aangelegd talud aan de oostzijde, een aan de voet hiervan gelegen, in het midden en aan de uiteinden naar voren springend terras en twee aan genoemde uiteinden beginnende, langs de keermuur van de naar binnen liggende gedeelten van het terras afdalende trappen die toegang geven tot vlak boven het water gelegen, van naar dit laatste afdalende trapjes voorziene bordessen, die via poortjes in de zijkanten van het uitstekende middendeel van het terras met elkaar zijn verbonden door een straatje dat achter langs een door dit terrasgedeelte overhuifd haventje leidt. De trappen en het terras hebben natuurstenen keermuren waarvan de naar het westen gekeerde zijden met uitspringende banden gelaagd en met getande hoekblokken in rusticawerk zijn geaccentueerd; de toegang tot het haventje wordt gevormd door een rondbogige opening in de keermuur, gevat in een geprofileerde, met blokken bezette omlijsting. De kademuren en de overwelving van het haventje zijn in baksteen uitgevoerd. De taluds, het terras en de trappen zijn voorzien van natuurstenen balustrades.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen