Bloemendaal B 6778
Bloemendaal B 6128
Elswoutslaan 22, 2051 AE te Overveen

Omschrijving

ORANJERIE. Een der monumentaalste voorbeelden van 19e-eeuwse oranjerie-architectuur in Nederland, in 1882/83 opgetrokken naar ontwerp van C. Muysken.

Langgerekt gebouw, bestaande uit een ongeveer vierkant middenpaviljoen onder tentdak met gebogen schilden en vaasvormige bekroning, waartegen aan de achterzijde een lage platgedekte aanbouw, twee lagere en smallere zijvleugels, waarvan de daken eveneens gebogen schilden bezitten, en aan ieder uiteinde een kas, samengesteld uit een platgedekt rechthoekig gedeelte en een "apsis" onder kwartbol.

De oranjerie keert de vrijwel blinde, niet in het gezicht staande bakstenen achtergevel naar de langs de moestuin lopende gracht; de voorgevel is daarentegen met natuursteen bekleed en uiteraard zeer open: hij bevat in elke zijvleugel vier en in het middenpaviljoen drie beglaasde deuren, welke laatste zijn gevat in een uit drie gekoppelde bogen samengestelde ondiepe portiek.

De gevel, waarin het middenpaviljoen een ver uitstekende risaliet vormt, is wat de zijvleugels betreft bezet met toscaanse pilasters, waarvan de met kussens bezette sokkels deel uitmaken van een onderste horizontale gevelgeleding, die voor het overige wordt gevormd door de ook met kussens bezette sokkelzone van het hoofdpaviljoen en de dichte voeten van de deuren; een tweede horizontaal accent wordt gevormd door zich over de hoekpenanten van vleugels en middenpaviljoen en de middensteunen van de portiek uitstrekkende delen van een hoofdgestel en de daarmee corresponderende beglaasde zone tussen de deuren en hun bovenlichten. De gevel wordt bekroond door een fors, ook boven de kassen langs de zijgevels doorgetrokken hoofdgestel dat boven de zijvleugels een laag, van aan akroterien herinnerende verhogingen voorzien attiekje en boven het middenpaviljoen een balustrade draagt; aan de voorzijde wordt de kroonlijst ter breedte van de zijvleugels door klossen en ter breedte van het middenpaviljoen door consoletjes geaccentueerd. De bogen van de portiek hebben van tegen het hoofdgestel aansluitende sluitblokken voorziene, geprofileerde omlijstingen die rusten op de hoger genoemde stukken hoofdgestel, waarvan de twee middelste worden gedragen door ionische zuilen en daarmee corresponderende ionische pilasters tegen de achterwand. De naalden van de deuren en bovenlichten vertonen een gesneden versiering van balustermotieven.

De kassen hebben een bakstenen voet op natuurstenen plint en een gietijzeren geraamte, dat in de rechthoekige gedeelten dunne, gecanneleerde en geringde korinthische zuiltjes en een beglaasd hoofdgestel met boven consoles omgekorniste kroonlijst bezit.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.